Gratis geschenk v.a. €30 en gratis levering v.a. €50 in Benelux!
 • MENU
 • Inloggen
 • MIJN WINKELMANDJE    0
 • NL NL
  • NL NL
  • FR FR

Gerecycled Kookgerei: Wat en Hoe?

Gerecycled Kookgerei: Wat en Hoe?

In een wereld die steeds meer gericht is op duurzaamheid, worden gerecycleerde producten steeds populairder. Maar wat betekent dat precies als het gaat om kookgerei? Kunnen gerecycleerde producten dezelfde prestaties leveren als hun niet-gerecycleerde tegenhangers? Wat zijn ze precies, en waarom lijken ze vaak duurder? In deze blog duiken we in de wereld van gerecycled kookgerei en beantwoorden we al je vragen.

 

Wat zijn Gerecycleerde Producten?

Gerecycleerde producten worden gemaakt van productierestanten of afval van eindgebruikers. Dit betekent dat materialen die anders op de vuilnisbelt zouden belanden, worden omgezet in nieuwe, bruikbare producten. Bij BergHOFF bijvoorbeeld, bevatten onze gerecycleerde plastic producten minstens 20% gerecycleerde inhoud, en ons gerecycleerd metalen kookgerei (roestvrij staal of aluminium) bevat minstens 90% gerecycled eindgebruikersafval. Deze producten voldoen allemaal aan strenge Europese normen, wat hun veiligheid en kwaliteit waarborgt.

 

Kwaliteit van Gerecycled Kookgerei

Je vraagt je misschien af of gerecycleerd kookgerei dezelfde kwaliteit kan bieden als nieuw geproduceerd kookgerei. Het antwoord is ja! Verzameld metalen afval wordt verwerkt door extractie tot zijn basismaterialen, waardoor dezelfde eigenschappen, kwaliteit en prestaties worden gegarandeerd als die van nieuw basismateriaal. Deze gerecycleerde componenten vormen de basis voor nieuwe metaalcomposities en legeringen, identiek aan nieuwe legeringen. Dit proces wordt streng gemonitord volgens de bestaande Europese en internationale metaalnormen.

Voor plastic geldt een vergelijkbaar proces. Plastic afval wordt gesorteerd, gewassen en verwerkt tot gerecycleerde pellets. Om dezelfde eigenschappen, kwaliteit en prestaties als nieuw plastic te garanderen, worden enkele additieven toegevoegd. Alles wordt op dezelfde manier gemonitord als nieuw plastic en getest volgens strikte Europese normen voor voedselcontact.

 

Duurzaamheid van Gerecycled Kookgerei

Recycling speelt een cruciale rol in het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Recycling verbruikt tot 95% minder energie vergeleken met mijnbouw en de productie van nieuw metalen materiaal. Dit betekent dat er aanzienlijk minder natuurlijke hulpbronnen van de planeet worden gebruikt. Voor plastic is er een aanzienlijke vermindering van afval, fossiele hulpbronnen en CO2-uitstoot tot 85%. Door te kiezen voor gerecycleerde producten, draag je dus direct bij aan een duurzamere wereld.

 

Kosten van Gerecycled Kookgerei

Een veelgestelde vraag is waarom gerecycleerde producten vaak duurder lijken dan hun niet-gerecycleerde tegenhangers. Dit komt door de complexiteit van het recyclingproces, wat momenteel nog duurder is dan het produceren van nieuwe materialen. Echter, naarmate recycling efficiënter wordt en nieuwe materialen schaarser worden, zal dit kostenverschil waarschijnlijk verdwijnen.

 

Onze Commitment

Bij BergHOFF zijn we toegewijd aan duurzaamheid en gezondheid. Ons CeraGreen non-stick coating, bijvoorbeeld, biedt een uitstekende kookervaring zonder PFAS, wat zowel beter is voor jouw gezondheid als voor het milieu. Onze producten zijn ontworpen om lang mee te gaan, met duurzaamheid en efficiëntie in gedachten.

 

Tips voor Energie-Efficiënt Koken

Naast het gebruik van gerecycleerd kookgerei, zijn er ook andere manieren om energie-efficiënt te koken:

 1. Kies voor kookgerei met een volledige schijf of hoogwaardige capsuletechnologie.
 2. Gebruik deksels om de kooktijd aanzienlijk te verkorten.
 3. Stem de grootte van potten en pannen af op de kookzones om energieverlies te minimaliseren.
 4. Omarm passieve kookmethoden om energie te besparen en de uitstoot te verminderen. Haal je kookgerei van het fornuis en laat je gerecht nog een paar minuten rusten met het deksel erop om verder te garen. Dit bespaart energie en vermindert CO2-uitstoot tot wel 80%.
 5. Stoom gerechten of gebruik minimale hoeveelheden water om energie te besparen en voedingsstoffen te behouden.
 6. Ontdek eenpansgerechten in veelzijdige wokken of koekenpannen.
 7. Zorg voor optimale efficiëntie door regelmatig je afzuigkap te onderhouden en schoon te maken.
 8. Laat bevroren ingrediënten in de koelkast ontdooien om het energieverbruik te minimaliseren.
 9. Bekijk de Cooking Essentials van Frank Fol

Door deze stappen te volgen, kun je niet alleen energie besparen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

Meer berichten