Gratis geschenk v.a. €30 en gratis levering v.a. €50 in Benelux!
  • MENU
  • Inloggen
  • MIJN WINKELMANDJE    0
  • NL NL
    • NL NL
    • FR FR

Zo voorkom je krassen

Zo voorkom je krassen

Kleine krasjes of gebruikerssporen op een inductiekookplaat voorkomt u bijna niet. Deze oppervlakkige beschadigingen kunnen geen kwaad. Hoe krassen voorkomen:

1. Pannen verschuiven

Pannen kunnen een iets ruwere onderkant hebben voor je gladde kookplaat, of de beruchte zoutkorrels kunnen eronder gaan zitten. Doordat de kookplaat zo glad is, heb je misschien al snel de neiging om een pan te verschuiven in plaats van even op te tillen. Als je krassen op je inductiekookplaat wilt voorkomen, is dat niet de beste methode. De ruwe onderkant of zoutkorrels kunnen dan namelijk kleine krasjes veroorzaken.  Wanneer je gewoon bent op gas te koken heb je misschien de neiging om met je pan te schudden/schuiven om ingrediënten te mengen, maar op een glazen kookplaat is dit niet aangewezen. Even optillen dus.2. Oppassen met suiker

Suiker karamelliseert bij een temperatuur van ongeveer 110 graden Celcius. Op een hete inductieplaat reageert de suiker met het keramische glas. Het is dus van belang de suiker zo snel mogelijk te verwijderen om het inbranden ervan te voorkomen. Je kunt hiervoor een metalen schraper gebruiken. Als de suiker inbrandt kunnen er kleine kuiltjes ontstaan, deze hebben geen effect op de functionaliteit van de inductieplaat. 

3. Oppassen met zout

Zout bijt uit, en de korreltjes an sich kunnen ook nog eens lelijke krassen maken zodra ze onder een pan belanden. Probeer dus extra goed om het zout níét naast je pan te strooien. Toch wat zout op je inductiekookplaat laten vallen? Logisch, het is tenslotte een kookplaat. Maar zorg ervoor dat het zout niet te lang blijft liggen, en haal het voorzichtig weg.4. Geschikte schoonmaakmiddelen

Voor het schoonmaken van je inductiekookplaat kun je het beste een microvezeldoekje gebruiken. Deze doekjes zijn zo zacht dat het haast onmogelijk is om er krassen mee te veroorzaken. Een schuursponsje is wat dat betreft een echte no-go, net als schurende schoonmaakmiddelen als Cif. Ook van soda gaat je inductiekookplaat niet blij worden. De inductiekookplaat kan je het beste gewoon met warm water afnemen, of met een mild sopje. Daarvoor kan je een afwasmiddel gebruiken waar geen citroen in zit, en vooral: dat je verdunt met water.

5. Speciale krabber

Zijn etensresten aangekoekt? We zeiden het al: schuursponsjes zijn niet de oplossing. In plaats daarvan kun je een speciale kookplaatkrabber gebruiken, die grondig schoonmaakt zonder krassen achter te laten.

 

 

Meer berichten