Gratis geschenk v.a. €30 en gratis levering v.a. €50 in Benelux!
  • MENU
  • Inloggen
  • MIJN WINKELMANDJE    0
  • NL NL
    • NL NL
    • FR FR

Keramisch, inductie of gas?

Keramisch, inductie of gas?

Op zoek naar een kookplaat maar twijfel je nog tussen de verschillende opties op de markt en wat nu de beste duurzame investering is? Dit zijn je opties.

 

Keramisch, de opvolger van klassiek elektrisch koken:

Keramisch is nog steeds de meest betaalbare en meest gebruikte manier van elektrisch koken. Het is de opvolger van het klassieke elektrisch koken. Bij deze kookplaten wordt gebruik gemaakt van meerdere verwarmingselementen of infrarood elementen om warmte op te wekken.

Inductie groeit in populariteit:

Koken met inductie is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Bij deze kookplaten wordt niet de plaat verwarmd, maar wel de bodem van de pan zelf. Dit gebeurt dooreen elektromagnetisch veld dat gecreëerd wordt nadat de pan op de kookplaat wordt gezet. Een kookplaat op inductie warmt de pan veel sneller op dan bij keramisch of gas koken.

Gas, koken op ‘vuur’:

Veel mensen hebben een voorkeur voor gas en beweren dat hun eten hier een betere smaak door krijgt. Bij een gasfornuis kook je letterlijk op ‘vuur’ waardoor de temperatuur soms moeilijk te regelen is omdat je geen effectieve cijfers ziet.

 

Wat is de duurzame optie?

Keramisch valt in alle eerlijkheid al direct af… het  is zelfs minder milieuvriendelijk dan koken op gas. Dus als je graag elektrisch wil koken ga dan voor inductie. Deze kookplaten gebruiken minder stroom dan andere elektrische kookplaten.

Vergeleken met koken op gas is er weinig verschil in het uitstoten van CO2 maar stroom wordt tegenwoordig vaak op een duurzame manier opgewekt (denk aan zonnepanelen) waardoor het minder vervuilend is.

 

Welke kookpot werkt op welk vuur?

Op gas – en keramisch vuur werkt ongeveer iedere kookpot maar voor inductie is dit niet het geval. Inductie werkt met magneten. Je pannen moeten dus een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders zullen deze niet werken.

Ga je over van gewoon elektrisch of keramisch koken naar inductie kijk dan zeker even je pannen na op dit icoon, dan weet je dat ze geschikt zijn:

Een duurzame pan voor op je nieuwe vuur?

Zoek je een pan voor op je nieuwe vuur die je een hele tijd kan dienen? Bekijk dan zéker ook eens onze blogpost over ‘Een pan voor het leven’.

Meer berichten