Gratis geschenk v.a. €30 en gratis levering v.a. €50 in Benelux!
  • MENU
  • Inloggen
  • MIJN WINKELMANDJE    0
  • NL NL
    • NL NL
    • FR FR

Functionering van inductie

Functionering van inductie

Werking van inductie: Een duidelijk inzicht

Inductie maakt geen gebruik van een directe, traditionele hittebron zoals een vlam of de straling van verwarmingselementen. De hitte wordt in de bodem van de pan zelf opgewekt. Het principe van inductie maakt van de bodem van de kookpot/pan het eigenlijke verwarmingselement. In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld genereren door het glas van de kookplaat heen en welke ongeveer een centimeter boven het kookvlak heerst.

Hierdoor gaat er een wervelstroom door de pan die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte.

Zolang er geen kookpot in dit magnetisch veld wordt geplaatst, wordt er geen warmte geproduceerd. Wanneer men een kookpot met ferromagnetische bodem – een bodem waar een magneet aan blijft kleven – zal de potbodem opwarmen.

Deze warmte ontstaat doordat het wisselende magnetische veld inductiestromen opwekt in de potbodem. Inductiekookplaten hebben een wisselspanning met een zeer hoge frequentie. Deze zogenaamde wervelstromen veroorzaken de hitte in de potbodem die door het Joule-effect wordt verspreid. Een bijkomend effect dat door het inductie-effect wordt gerealiseerd, is het zogenaamde hystereseffect, de snelle draaiing van de metaalkristallen die trachten het steeds wisselende magneetveld te volgen. Hierdoor ontstaat wrijving tussen de kristallen wat weer leidt tot warmteontwikkeling.

 

 

Het vermogen van een inductievuur 

De wattage van het inductievuur bepaalt de power tijdens het koken. Bijvoorbeeld een inductievuur fase 1 kan je in een normaal stopcontact steken maar heeft een beperking in wattage en dat betekent dat niet alle kookzones tegelijkertijd evenveel vermogen hebben.

Dit houdt in dat wanneer het vermogen van een kookzone wordt gereduceerd, men dit ook onmiddellijk in de kookpot merkt. Het vermogen van een kookzone wordt uitgedrukt in Watt. Als de kookplaten intensief worden gebruikt, is een hoog vermogen noodzakelijk. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de gewenste temperatuur kan worden bereikt. Bij de meeste kookplaten zijn de verschillende pitten voorzien van verschillende vermogens. De diameter van de vuren is gekoppeld aan het vermogen. Hoe groter de zone, hoe meer vermogen. De boosterfunctie maakt het mogelijk om een nog groter vermogen op de kookzone te krijgen zodat men nog sneller kan koken.

Sommige inductiekookplaten doen dit inderdaad: inductiekookplaten beschikken over een bepaald vermogen dat wordt bepaald door hun aansluitwaarde, over hoe meer vermogen een kookplaat kan beschikken, hoe meer vermogen hij kan geven aan de individuele kookzones. Maar vragen de kookzones méér vermogen dan de kookplaat ter beschikking heeft, dan moet de kookplaat zijn kracht verdelen over de vragende kookzones. Dit wordt ook wel ‘pendelen’ genoemd. Dit kan betekenen dat de kookzones in kracht worden beperkt of dat de kookplaat telkens de ene kookzone van vermogen voorziet en dan weer de andere. Het effect is dat je bij een dergelijke kookplaat langzamer kunt verwarmen als je meerdere kookzones tegelijkertijd wilt gebruiken.

 

 

Geschiktheid voor inductie

Om geschikt te zijn voor inductie, moet de bodem van de pan ferro-magnetisch (reageren op een magneet) zijn. Het magnetische materiaal van de pan zorgt ervoor dat de inductieplaat contact maakt met de pan en dat er zo een permanent magnetisch veld ontstaat. De afmeting van de pan is ook belangrijk voor de werking van de kookzone. De wattage van de kookzone bepaalt de snelheid van werking. Het vermogen beïnvloedt namelijk de snelheid waarmee de kookzones opwarmen en de efficiëntie van de kookplaat. Een hoger vermogen zorgt ervoor dat de kookzones sneller opwarmen, waardoor u gerechten sneller kunt bereiden.

 

 

Geluid tijdens gebruik van inductiekookplaat

Inductiekookplaten maken tijdens het koken verschillende geluiden, waaronder een zacht getik tijdens de aansturing van de spoelen, gefluit of gezoem door het magnetische veld tussen panbodem en kookplaat, en het geluid van de interne koelventilator.

Een eerder “elektrisch zoemen” kan optreden vlak na de opstart. Wanneer de frequentie van de kookplaat en de frequentie van het volgend wisselend magneetveld in de potbodem op elkaar inspelen. Dit kan zeer snel gereduceerd worden door het vermogen van de kookzone te verminderen.

Zelfs wanneer de kookplaat niet wordt gebruikt, kunnen er nog geluiden hoorbaar zijn, zoals het geluid van de koelventilator die draait om de elektronica af te koelen, en automatische pandetectie die tikt wanneer er nog een pan op de kookplaat staat.

 

Conclusie

Inductiekoken biedt een efficiënte en snelle manier van koken, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor veel huishoudens. Het vereist echter het gebruik van specifieke pannen en kennis van hoe de technologie werkt. Om het maximale uit inductiekoken te halen, is het essentieel om de handleidingen van zowel de inductiekookplaat als het kookgerei zorgvuldig door te nemen. Met de juiste pannen en een goed begrip van de werking van inductie kunt u genieten van de vele voordelen die deze technologie biedt, zoals snellere kooktijden en energie-efficiëntie.

Meer berichten