Wat is onze Fernogreen – coating?
Gepubliceerd op 24 januari 2022

De BergHOFF pannen met Fernogreen coating hebben een antiaanbaklaag op basis van PTFE of polytetrafluorethyleen. PTFE is een synthetisch polymeer en is ongelooflijk inert en stabiel.
Vaak hoor je dat antiaanbaklagen in pannen gevaarlijk zijn. Hoe zit dat dan met de BergHOFF Fernogreen coating? Het antwoord is: De Fernogreen coating is helemaal NIET gevaarlijk, wanneer je de pannen met gezond verstand gebruikt.
Wat als we bijv. per toeval toch wat Fernogreen coating inslikken? De Fernogreen coating wordt niet aangetast wanneer het bijvoorbeeld in de maag of de darmen terecht komt.
Het polymeer is veel te groot en te sterk verankerd om door het lichaam te worden opgenomen. Wanneer je dus per toeval door krassen of slijtage een zeer klein stukje Ferngreen coating zou inslikken, wordt het na een paar dagen ongeschonden en ongewijzigd via de ontlasting uit ons lichaam uitgescheiden. Het zorgt bijgevolg voor geen enkel probleem.
Wel oppassen met oververhitting. Verhit je Fernogreen pan wel nooit op abnormaal hoge temperaturen (boven 260°C), want dan treedt er pyrolyse op, daardoor gaat het polymeer ontbinden en gaan er toxische stoffen gevormd worden. Tot 260°C is er helemaal geen gevaar, en het wordt pas toxisch gevaarlijk vanaf 326°C. Als gebruiker kan je dus gerust zijn. Temperaturen boven de 260°C zijn geen normale baktemperaturen. Tenzij je de pan onbewaakt zonder inhoud of vetstof op een hevig vuur zou laten staan gedurende een lange tijd.
Vlees wordt meestal gebakken tussen 200 en 230°C en de meeste vetstoffen en oliën beginnen hinderlijk te roken voordat een temperatuur van 260°C wordt bereikt. Vrijkomende kwalijke stoffen zijn dus onwaarschijnlijk, tenzij ten gevolge van een slecht en onvoorzichtig gebruik.
Wat met de schadelijke PFOA en PFOS?
De blootstelling aan oververhit PTFE-kookgerei was vroeger veel gevaarlijker dan nu. Om PTFE te laten polymeren gebruikte men vroeger PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaat). Deze stoffen zijn enorm resistent tegen afbraak in het milieu en kwamen zo ook in de voedselpiramide terecht. Ze zouden sommige vormen van kanker veroorzaken en worden in verband gebracht bij nog andere gezondheidsproblemen. Bleek dat bij oververhitting van de pan de resthoeveelheden PFOA en PFOS, overgedragen konden worden op het voedsel. Het gebruik van PFOA en PFOS zijn daarom ondertussen al lang verboden en mogen niet meer worden gebruikt bij de productie van PTFE.
De Fernogreen coating bevat dus zeker geen PFOA en PFOS. Net zoals het noch lood noch cadmium bevat. En de veiligheid naar gezondheid wordt telkens gecontroleerd door geaccrediteerde onafhankelijke test laboratoria volgens de zeer strenge Europese normen betreft Voedsel contact materialen.
Als je dus de basisveiligheidsmaatregelen volgt, is koken met de Fernogreen pannen zeker veilig. De kleine risico’s tijdens het gebruik kan je zelf verder minimaliseren door deze tips te volgen:
- Geen lege pan voorverwarmen.
- Vermijd koken op hoog vuur. Maar kook op middelhoog of laag vuur.
- Ventileer je keuken tijdens het koken via de dampkap.
- Gebruik houten , siliconen of plastic keukengerei om slijtage van en krassen op de antiaanbaklaag te vermijden. Metalen hulpmiddelen verkorten de levensduur van je pan.
- Handwas: met spons, afwasmiddel en warm water. Gebruik geen staalwol of schuursponsjes.
- Vervang oud keukengerei: Wanneer de Fernogreen coating zichtbaar verouderings-en gebruiksverschijnselen vertonen (overmatige krassen, schilferen en afbrokkelen) zijn ze klaar om te worden vervangen.
Wat heeft deze Fernogreen-coating verder nog te bieden?
De versterkte meerlaagse antibaklaag verlengt de levensduur van het kookgerei zodat het niet zo vaak hoeft te worden vervangen.
De coating zorgt er daarenboven voor dat de potten en pannen gemakkelijk te reinigen zijn zodat er geen agressieve schoonmaakmiddelen en grote hoeveelheden water nodig zijn om ze af te wassen.
Wanneer kookgerei is uitgerust met een FernoGreen-coating, is het eenvoudig om er een gezonde maaltijd mee te bereiden met weinig of geen vet, dankzij de uitstekende antikleef eigenschappen die ervoor zorgen dat het eten niet aan de pot of pan kleeft.
Het is dus niet nodig om een grote hoeveelheid boter te gebruiken om het kookgerei in te vetten. Voeg gewoon een beetje olie of boter toe alvorens het kookgerei op te warmen zodat het voedsel beter bruint en een iets rijkere smaak krijgt.
De anti-kleef coating is gebaseerd op PTFE. Deze polymeer is bekend om zijn uitermate hoog anti-kleef gedrag en zijn laag wrijvingsgedrag. Ze voorkomen dat er kleefresten achterblijven en dat deze ‘inbakken’. Dit komt de bereiding van bepaalde bakwaren ten goede evenals de hygiëne, daar bacteriële groei weinig of geen kans krijgt.
De coating is vrij van PFOA en PFOS.
Op zoek naar een veilige en duurzame antikleef pan? Dan kan je hier onze uitgebreide collectie vinden.